Studeer(de) jij dit jaar af en ben jij op zoek naar jouw eerste werkuitdaging? Maar heb jij nog niet meteen die ene job voor jou gevonden? Of heb jij echt nog géén idee wat je professionele toekomst brengt? Als schoolverlater zit jij hoogstwaarschijnlijk met een hoop vragen omtrent het nieuwe pad dat jij zal inslagen als toekomstig werknemer.
Met onderstaande blog bieden wij een antwoord op enkele van de vele vragen waar jij momenteel mee zit tijdens jouw zoektocht naar jouw allereerste functie.
Belangrijk is dat jij je als stap 1 inschrijft als werkzoekende bij:
Enkel zo behoud jij jouw sociale rechten zoals bijvoorbeeld het recht op een werkloosheidsuitkering.
Doordat jij jezelf inschrijft als werkzoekende start je jouw één jaar durige beroepsinschakelingstijd. Is het jou tijdens deze periode niet gelukt om een functie te vinden dan kan jij terugvallen op een uitkering.
Verder is het ook handig om jou hierop in te schrijven omdat jij op die manier jouw cv kan publiceren in de VDAB-databank. Zo kunnen bedrijven die op zoek zijn naar mensen met jouw profiel je makkelijk contacteren.
Is de beroepsinschakelingstijd afhankelijk van wanneer je afstudeert?
Ja!
- Studeer je af in juni? Dan start de beroepsinschakelingstijd ten vroegste op 1 augustus van dat jaar (indien jij jezelf tijdig hebt ingeschreven).
- Studeer jij op een ander moment in het schooljaar af? Dan start je beroepsinschakelingstijd onmiddellijk vanaf je inschrijving.
STAP 2: Maak een cv op maat
Het cv dat je publiceert op de site van de VDAB mag redelijk standaard zijn. Uiteraard moet het document verzorgd zijn, geen schrijffouten bevatten en een goed beeld schetsen van je kennis en sociale vaardigheden. Maar aangezien je niet weet welk bedrijf erop zal stuiten, hoef je niet te veel in de diepte te gaan.
Volledig anders dan wanneer je besluit om zélf te reageren op een vacature. Jouw primaire doel hier is "indruk maken" en jezelf differentiëren van anderen. Zet daarom telkens eigenschappen en ervaring in de verf die perfect aansluiten bij het bedrijf en de job in kwestie. Want ja hoor, ook als schoolverlater wist je ervaring op te bouwen. Denk maar aan stages binnen de sector, vakantie- of jeugdwerk die je leiderschapskwaliteiten bevestigen, of je eindwerk als dat aansluit bij de vacature.
STAP 3: Doe een social media-check
Wanneer jij iemand leert kennen is de kans groot dat je zijn of haar sociale media checkt, toch? Wel, recruiters doen dat ook. Vergeet daarom niet om je profielen eens kritisch te bekijken voor je volop aan het solliciteren slaat. Zijn jouw profielfoto’s oké, staat jouw persoonlijke informatie op privé?
Als je de moeite doet om een goed LinkedIn-profiel aan te maken of zelfs een website te bouwen om jezelf te promoten, scoor je gegarandeerd extra punten.
STAP 4: Gebruik je netwerk
LinkedIn is niet alleen een handig instrument om jezelf in de kijker te zetten als werkzoekende, je kan er ook een heus netwerk mee uitbouwen. Dat is ontzettend handig als je de job van je dromen zoekt! Mag je ergens op gesprek, voeg dan (na het gesprek) de HR-verantwoordelijke met wie je contact had toe. Wedden dat je zo een hoop bedrijven en vacatures op het spoor komt waar je nog geen weet van had?
Vergeet ook je offline netwerk niet. Misschien hebben vrienden of familieleden wel interessante vacatures in hun bedrijf? Door hier een gesprek over te starten leer je bovendien het bedrijfslandschap beter kennen, ontdek je de pro’s en contra’s van bepaalde sectoren of werkgevers en zal je uiteindelijk beter weten welk werk of bedrijf bij je past.
STAP 5: Jeugdvakantie
Wist jij de job van jouw dromen te strikken? GE-WEL-DIG!
Belangrijk hierbij is dat je weet dat je het eerste (werk)jaar dat je werkt GEEN recht hebt op vakantiedagen.
Ben jij net afgestudeerd, jonger dan 25 jaar en heb jij het jaar waarin je afstudeerde ten minste één maand gewerkt als loontrekkende? Hou er dan rekening mee dat jij pas het daaropvolgende jaar jeugdvakantie kan nemen ter aanvulling van jouw onvolledig recht op vakantie. Voor elke jeugdvakantiedag ontvang jij een uitkering die 65% bedraagt van jouw begrensd loon.
Wil jij tijdens jouw werk carrière ook graag een centje op zij zetten voor later? Dat kan! Zo kan je starten met pensioensparen waarmee je bij het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd een aanvulling op het individuele wettelijk pensioen bekomt en tegelijkertijd ook (25-30%) fiscaal voordeel kan doen.
Weetje
Wanneer jij start met werken moeten jouw ouders hun eigen werkgever hierover informeren. Aangezien het op veel zaken een invloed heeft, is belangrijk dat jij hen hieraan doet herinneren.
- Kinderbijslag
Als je studeert, hebben je ouders MAXIMAAL tot je 25ste verjaardag in principe recht op kinderbijslag. Dat recht verliezen ze vanaf de eerste dag van de volgende maand nadat je afgestudeerd bent of stopt met studeren.
- Schrijf je in bij een ziekenfonds
Zolang je studeert of in je beroepsinschakelingstijd zit en jonger bent dan 25 jaar, ben je via je ouders verzekerd bij het ziekenfonds.
Ben je 25 jaar geworden, werk je of is je beroepsinschakelingstijd om? Dan moet je je zelf verplicht aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Je bent dan verzekerd voor geneeskundige verzorging en kan indien dit het geval zou zijn rekenen op uitkering(en). De verzekering maakt deel uit van de sociale zekerheid.
- Aanvullende verzekering
Elk ziekenfonds biedt naast zijn wettelijke opdracht ook bijkomende diensten, die verschillen van fonds tot fonds. Het gaat hier om een verzekering die voorziet in de terugbetaling van bijvoorbeeld de sportkampen van je kinderen, een geboorte- of adoptiepremie …
Voor die aanvullende verzekeringen moet je wel een bijdrage betalen. Het loont de moeite om het aanbod van de verschillende ziekenfondsen te vergelijken.
- Zorgverzekering
In Vlaanderen betaal je bovenop de verplichte verzekering van het ziekenfonds ook +-53 euro per jaar voor de zorgverzekering. Heb je verhoogde tegemoetkoming voor de ziekteverzekering dan betaal je slechts 26 euro.
- Hospitalisatieverzekering
Bovenstaande verplichte verzekeringen betalen NIET ALLE ziektekosten terug. Daarom sluiten ouders vaak een aanvullende hospitalisatieverzekering af, want een ziekenhuisfactuur kan behoorlijk oplopen.
Sloten jouw ouders een hospitalisatieverzekering af voor heel het gezin? Dan kan je bekijken om ze voort te zetten op je eigen naam. Een hospitalisatieverzekering is niet verplicht, maar het kan wel voordelig zijn.
Sommige werkgevers bieden hun medewerkers een hospitalisatieverzekering aan als een extra looncomponent. Controleer zeker of die aangeboden hospitalisatieverzekering voldoende garanties en dekking biedt.
Zit je verder nog met vragen omtrent jouw eerste werkervaring? Laat dit dan zeker weten. Wij bieden zo snel mogelijk een antwoord op al jouw vragen.