Blog

Hoe bereid ik mij voor op een sollicitatiegesprek?

Algemeen
1 December 2022

Heb jij jouw CV ingediend en de eerste stap richting die ene (nieuwe) job gezet? Super! Dan wacht jij nu hoogstwaarschijnlijk in spanning af naar een eerste feedback en bereid jij jezelf tegelijkertijd alvast voor op jouw interview.  Er gaan van alle vragen door jouw hoofd: 

  • Wat doe ik aan? 
  • Hoelang duurt het interview? 
  • Hoe kan ik mijzelf het beste voorbereiden? 
  • Hoe zorg ik ervoor dat ik de job krijg? 

Als wervings-en selectiekantoor beseffen wij maar al te goed dat een sollicitatiegesprek vaak een bron van stress kan veroorzaken. Toch is het mogelijk om dankzij een goede voorbereiding al heel wat druk en stress weg te nemen. Jij wil nu eenmaal een positieve indruk nalaten om zo die ene functie in de wacht te kunnen slepen. 

Maar hoe maak je nu precies een goede indruk op jouw potentiele toekomstige werkgever?

Wij helpen jou alvast op weg! Hieronder lijsten wij alvast enkele belangrijke tips op om zo van jouw sollicitatie een groot succes te maken!  We geven een antwoord op bovenstaande vragen die hoogstwaarschijnlijk ook door jouw hoofd gingen.

Wat doe ik aan? 

Eerst en vooral is het belangrijk om kledij te dragen waarin jij je comfortabel voelt. Het geeft je gegarandeerd een groot gevoel van zelfvertrouwen en daar kan je tijdens een sollicitatie niet genoeg van hebben. 

De dresscode op de werkvloer kan erg verschillen van bedrijf tot bedrijf. Bekijk dus zeker enkele foto’s op de social media kanalen.  

Hoelang duurt het interview?

Een interview duurt meestal 45 tot 90 minuten. Soms kan je gevraagd worden deel te nemen aan een persoonlijkheidstest.

Hoe kan ik mijzelf het beste voorbereiden & belangrijker hoe zorg ik ervoor dat ik de job krijg? 

1.    Kom op tijd

Het is belangrijk om ontspannen en op tijd (+-15 minuten op voorhand) op jouw afspraak te geraken. Vertrek dus liever een beetje vroeger. Dit geeft jou de mogelijkheid om alles nog even op een rij te zetten en de werkomgeving in je op te nemen.
Wil jij er voor zorgen dat jouw sollicitatie goed en stressloos verloopt? Zoek dan zeker op voorhand op hoe je op de plaats van het sollicitatiegesprek geraakt. 

  • Is het een route met veel file? 
  • Weet je waar je kan parkeren? 
    • Onthoud zeker ook de afdeling waar je een afspraak hebt en wie jouw contactpersoon voor desbetreffende functie is

Heb je pech en geraak je er vanwege omstandigheden toch niet? Breng dan zeker het bedrijf op de hoogte, zo behoud jij een goede indruk.

2.    Doe research

A.    Algemeen beeld over het bedrijf…
Waar is het bedrijf zoal mee bezig? Wie zit er in het management? Verzamel informatie over het bedrijf (LinkedIn,..) en neem zeker eens een kijkje op de website. Zo kan jij meepraten over verscheidene topics. 

B.    Bereid je voor op de moeilijke vragen.
Neem de vacature, jouw sollicitatiebrief en cv opnieuw door vóór het interview. Zoek alvast ook enkele vragen op en probeer hier een antwoord op te formuleren. Zo weet jij iets beter waar je jezelf aan kan verwachten en voel jij jezelf iets meer op je gemak. Wij lijsten hieronder ook al even enkele vragen op die wij vaak aan sollicitanten voorleggen. 

  1. Welke bijdrage kun je aan het bedrijf leveren?
  2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?
  3. Wat spreekt je aan in de functie? 
  4. Waarom zouden we juist jou moeten kiezen?

Wil jij graag een goede indruk nalaten? Dan is het steeds een goed idee om met een voorbeeld aan te tonen dat je over een bepaalde vaardigheid beschikt. Kan je hierbij ook nog eens jouw negatieve punten verkopen als een positief iets? Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk al een streepje voor op andere sollicitanten!

3.    Blijf jezelf maar hou rekening met je lichaamstaal 

Niets is zo belangrijk dan dat de werknemer jou leert kennen. Blijf dus zoveel mogelijk jezelf en probeer oogcontact te maken. Het is perfect normaal dat je stress hebt mààr probeer hier zoveel mogelijk op jouw lichaamstaal te letten. Gekruiste armen geven nu eenmaal een indruk van minder interesse.   

Probeer zeker ook enthousiasme uit te stralen door vragen te stellen! Zijn bepaalde zaken niet duidelijk of wil je graag iets meer weten? Vraag dan zeker verduidelijking. Niets is zo aangenaam dan iemand die gemotiveerd is en interesse toont. Wie neemt er nu niet graag een enthousiaste werknemer in dienst?  

We lijsten hieronder alvast enkele vragen op die je zelf kan stellen. 

  • Hoe word ik ingewerkt?
  • Zijn er mogelijkheden om bij te scholen / door te groeien?
  • Hoe verloopt de verdere procedure? Zijn er nog testen of gesprekken?
  • Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden?
  • Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie?

 4.    Bedank de werkgever

De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen. Bedankt de werkgever/interviewer dus gerust voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen.

5.    Feedback

  • Normaal gesproken ontvang je binnen 14 dagen feedback. Heb je nog geen bericht gekregen? Aarzel dan zeker niet om zelf telefonisch contact op te nemen.
  • Heb je de job niet gekregen? Vraag dan zeker waarom en wat er als feedback gegeven werd. Zo kan jij jezelf nog beter voorbereiden voor nieuwe/andere sollicitatie(s). 

En onthoud vooral, een uitnodiging voor een interview betekent dat de werkgever je geschikt vond voor de functie. Elke deelname aan een interview is een goede oefening!

Recente artikelen

General
24 March 2022
General
11 January 2022
General
11 January 2022